Helsinki | Espoo | Vantaa | Järvenpää | Hyvinkää | Hämeenlinna | Lahti | Tampere | Puh. +358 40 703 4423|info@fiducius.fi

Artikkelit

Fiducius > Artikkelit

Korvaus avopuolison hyväksi tehdystä työstä

2018-02-16T10:34:52+00:00 Avoliitto|

Asuimme avomieheni kanssa yhdessä seitsemän vuotta ennen eroamme. Olimme hankkineet puoliksi omakotitalon, jota minä ja isäni olimme remontoineet palkatta. Nämä remontit olivat kasvattaneet asunnon arvoa, ja asunto onkin nyt arvostettu myyntiä varten paljon hankintahintaa korkeammaksi. Onko myös avomiehelläni oikeus tähän omaisuuden kasvuun, vaikka se on pääasiassa isäni aikaansaannosta?

Työaikalaki soveltuu myös asiantuntijatyöhön

2018-02-09T12:26:06+00:00 Työoikeus|

Olen ekonomiksi valmistumisen jälkeen ehtinyt työskennellä alallani viisi vuotta. Tällä hetkellä teen työtä analyytikkona ilman varsinaisia alaisia. Suoritan suurimman osan työstä toimistolla, mutta teen ajoittain myös etätöitä. Palkkaukseni on kiinteä kuukausipalkka, johon sisältyy myös velvollisuus tehdä ylityötä tarpeen mukaan. Lisäksi ylitöistä ei makseta erillistä korvausta, vaan niiden on sovittu sisältyvän kuukausipalkkaan. Onko tällainen työsopimus lain mukaan pätevä?

Avioero-osituksen verokysymykset

2018-02-02T12:33:04+00:00 Avioero|

Olemme puolisoni kanssa hakemassa avioeroa. Meillä ei ole avioehtoa, ja kaikki omaisuutemme on avio-oikeuden alaista. Omaisuudestamme suurimman osan muodostaa yhteinen asuntomme, josta olemme maksaneet yhteistä asuntolainaa viiden vuoden ajan. Puolisoni on muuttanut pois, ja itse haluaisin jatkaa asumista asunnossa. Kuinka voisimme järjestellä asunnon omistuksen minulle mahdollisimman vähäisillä veroseuraamuksilla, ja olenko velvollinen maksamaan ex-puolisolleni vuokraa yksinasumisajaltani?

Työsuhteen keskeiset ehdot tulee selvittää kirjallisesti

2018-01-26T13:14:13+00:00 Työoikeus|

Olen nyt tehnyt töitä vajaan kuukauden ajan eräässä rakennusalan yrityksessä. Työsopimus on tehty vain suullisesti. Olen pyytänyt, että työnantajani antaisi kirjallisen työsopimuksen, mutta en ole sitä vieläkään saanut. Onko työnantajalla velvollisuus antaa kirjallinen työsopimus, ja mitä voisin tehdä sen saadakseni? Työsopimus voidaan tehdä pätevästi myös suullisesti. Työnantajalla on kuitenkin velvollisuus antaa kirjallinen selvitys työnteon keskeisistä ehdoista työntekijälle, jonka työsuhde on

Sisäilmaongelma voi oikeuttaa vuokrasopimuksen purkamiseen

2018-01-19T14:44:09+00:00 Sopimus|

Vuokraamassani asunnossa on ilmennyt sisäilmaongelmia. Pian sisään muuttamisen jälkeen aloin saamaan hengitystieoireita, jotka viittaisivat home- tai muuhun sisäilmaongelmaan. Asunnossa on myös omituinen pistävä haju, joka ei lähde, vaikka olen tuulettanut asunnon. En haluaisi muuttaa pois, sillä asunto on työpaikkani vuoksi tärkeällä paikalla. Mitä voisin asialle tehdä, kun vuokranantajani ei tunnu ottavani huoltani todesta?

Kansainvälinen avioliitto voi olla juridinen riski

2018-01-12T12:07:38+00:00 Avioliitto|

Olen menossa naimisiin Yhdysvalloissa asuvan kihlattuni kanssa. Meidät vihitään Kaliforniassa, jonne myös aiomme jäädä ainakin vähäksi aikaa, mutta tarkoituksenamme on myöhemmin muuttaa Suomeen asumaan pysyvästi. Minulle on kertynyt jo jonkin verran omaisuutta Suomessa, jonka omaisuuden haluan pysyvän itselläni mahdollisessa avioerossa. Tarkoitus on, että omaisuuteni siirtyisi lapsilleni ja muutoinkin pysyisi suvussani myös kuoltuani. Miten voisin turvata nämä asiat parhaiten?   Kun

Palkat maksamatta – voinko purkaa työsopimuksen?

2017-12-22T12:16:20+00:00 Työoikeus|

Työnantajani on jättänyt maksamatta viime kuukauden palkan. Olen yrittänyt selvittää tilannetta, mutta hän ei ole vastannut viesteihini. Haluankin irtisanoa työsopimukseni, mutta silloin joutuisin työskentelemään kuukauden mittaisen irtisanomisaikani ilman tietoa palkasta. Voinko jotenkin nopeuttaa työsopimuksen päättymistä?

Moitekanne voi kumota testamentin

2017-12-15T12:05:32+00:00 Perinnönjako|

Isäni kuoleman jälkeen aloitimme neuvottelut perinnönjaosta. Tällöin yksi sisarukseni esitteli testamentin, jonka mukaan isämme olisi suosinut häntä muiden sisarusten kustannuksella. Testamentti on päivätty muutama kuukausi ennen isämme kuolemaa, jolloin hän kärsi vakavasta dementiasta. Uskon sisarukseni käyttäneen hyväkseen isämme henkistä tilaa hyötyäkseen testamentista. Mitä voin tehdä asialle?